尋晚凌晨,坐上旺角綠van,有個後生仔大大聲講電話:「周圍都講張國榮,都唔知佢係邊__個……」
好彩成架車得四丁友,無人同佢嘈,如果唔係可能打交都似 😂

我喺 Facebook 寫話新工要兼做 accounting 出數,之後我自己以及我老婆嘅youtube account都見到accounting course以及會計妹嘅廣告…… Facebook唔似會賣data俾Google,最大可能係因為我用Gboard輸入法,Google用AI解讀我打過嘅句子,然後調整我甚至我屋企人嘅廣告。

Max 飲恨……
Subscribe F1 TV 可以睇車 cam,每次 Perez 落後就睇佢個 cam,好似打機咁逢車過車,由尾位上到最高第四,好爽。
中段嘅 Alonso vs Vettel vs Rikkonen 都幾過癮,三個前世界冠軍,追黎追去三個都係零分 😂 不過 Rikkonen 都有第11,比近年好咗好多,似乎今年馬仔引擎有啲起色。

唔係好明,露天嘅兒童遊樂場就繼續封閉,室內嘅冒險樂園就可以開放,個logic係乜?啲病毒無錢買代幣所以唔會入冒險樂園?

聽到同事話「點可以用 consumer device 㗎,一定要 industrial device」!

「Industrial device 比 consumer device 好」呢個 concept 我真係好有保留…… 做呢行見過太多有一定規模嘅 industrial device 公司其實完全唔識 mobile,純粹搵啲平價 OEM 廠整件嘢出黎貼自己個 brand,甚至俾 OEM 廠呃咗用次貨都唔知。有問題又唔識 support,淨係識遊花園,有 mobile 底一睇就知佢哋9up。

或者佢哋喺自己 industry 嘅經驗真係好豐富,但佢哋出嘅 mobile network device 真係聽到就怕怕。而家流行搞 5G IoT,更多無 mobile 底嘅公司落場玩,真係好鬼驚呢啲 industrial device 嘅 quality……

而負責用呢件野嘅owner,下個月就變成我啦……

Show thread

個internal system真係笑死,啲service request ticket竟然無 ticket ID,又無寫 last update time。
而家負責嘅同事當收到email話有人update咗status,係無寫邊張,要入去system度逐張ticket睇吓邊張update咗。

政府終於恢復出生登記,尋晚幫阿仔登記拎出世紙,但登記完之後用查詢登記結果check,一直load唔到嗰頁。
今日返到公司,就卒之開到了:因為要用IE....
果然係公營機構,同樣嘅IT思維……

公司今日開始恢復全員返office,尋日老細叫我book間房星期五開會,發現由今日到三月底成棟office tower嘅meeting room都book爆咗…… 有啲甚至連lunch time都唔放過……
有唔少一book就三四個鐘,乜人類真係可以連續開咁耐會嘅咩? 🤨

「故意散播訊息,挑起事端,破壞社會和諧」
你又唔敢話係錯誤訊息,咁散播真實訊息係犯咩法?

被指紅磡區內塗鴉「721」「831」 57 歲女子年三十被捕 警:故意散播訊息挑事端
thestandnews.com/politics/%E8%

派咁多俾人,自己都貼返先!
以太如牛!
DeFi最高!
HODL!!!

>>雖然華南市場在疫情確認後立即封閉與清理,但達斯札克表示抵達後發現「現場仍相當完整」,因為當時人們是匆匆撤離,設備、器具都在,「能說明發生何事的證據都留在現場,我們就是檢視這些」。

究竟係真心膠定係袋袋平安? ☺️☺️

武漢肺炎|世衞專家翻案:實驗室洩病毒機會極微 進口冷凍食物播毒「非常有可能」 hk.appledaily.com/china/202102

[blog] yearn被攻擊過程解說 hkxforce.net/wordpress/8336
準備踏入牛年,幣市的大新聞除了ETH牛氣充天之外,相信就是yearn日前被攻擊而損失11M美金。我粗略讀了一些專家的分析,有一個大概的理解,想嘗試用比較淺白的文字解釋給各位(如有錯漏請指正)。

又一個值得留意的project: Dune Analysis

傳統金融界只能每季、甚至每年對個别公司或機構進行深入財務分析,對於 DeFi 世界而言就有如石器時代一般。Dune Analysis 正在建立全自動分析系統,根據區塊鏈上的公開資訊去進行實時的財務分析,讓任何人都可以輕易得知任何一個 DeFi project 的財務狀況。

數據價格高昂不再是妨礙大眾獲取資訊的原因,不及時的數據不再對小投資者構成風險。大眾需要的是學習閱讀財務分析報告的方法,而不是尋找進入某座華爾街摩天大廈的門路。

網站:
duneanalytics.com/

介紹長文:
duneanalytics.com/blog/revolut

MakerDAO分析示範:
explore.duneanalytics.com/publ

[blog] 願牛年平安,DeFi健康
hkxforce.net/wordpress/8310

我最希望的不是幣價上升,而是加密貨幣及 decentralized finance 的價值能逐漸被發現及認同。DeFi的金融創新巔覆了傳統金融體制,肯定會遭受既得利益者的龐大阻力,這是大家要克服的難題。

面對疫情未見好轉的牛年,相信很多人最大的願望就是身體健康。送給大家「牛年吉祥,身壯力健」,祝願大家能平安渡過這一年。

hkxforce 轉推

公司宣佈要準備由IE升級到Edge!
🤩🤩🤩

我從來都唔相信USDT,總覺得USDT終有一日會爆煲。如果市場能夠漸漸由USDT遷移到USDC、DAI或其他較有公信力嘅stablecoin,咁都係一個好事,起碼減低USDT爆煲嘅影響……
blockcast.it/2021/02/02/tether

顯示更多
Mastodon.hk

Mastodon(萬象)是自由、開源的社交網絡。服務站各自獨立而互連,避免單一商業機構壟斷。找你所信任的服務站,建立帳號,你即可與任何服務站上的用戶溝通,享受無縫的網絡交流