呢個係一個新發現嘅物理現象。但其實佢一啲都唔新,1948年嗰時已經獲科學界承認,衹係以美國為首嘅西方帝國主義當時懼怕呢種顏色,所以一直用白色呃緊所有人。
唔識?好好讀下書啦!

——
象友 @amokhuxley share咗一篇好好嘅評論,推薦大家睇一睇😉

這位印度網友答中國賤狼叫囂答得頗妙。
「你要知道,衹因為你以前的某個朝代曾在這片土地上留下足跡,並不代表每片土地現在都是你的。」


以為是三中商以外的自由選擇,原來也不算自由。
華為選書(中央社,2020/12): bit.ly/3Oy08Tz
拒上彭督自傳(HKFP,2022/7): bit.ly/3PWvgxd

有個朋友曾經同我講過:「一直向前衝,唔停得。一停,你就仆街㗎喇。」

當時,我以為仆街嘅意思衹係趕唔上進度,要一直搏殺落去。咁啱佢講呢番説話嘅時候,又正係我哋馬不停蹄準備比賽嗰時。

但係依家諗返轉頭,若果有朝回頭一望,發現沿路風景一片空白,又何嘗唔係仆得街?

忙完一大輪,所愛嘅事情攤凍曬,同曾經嘅摯友又分道揚鑣,甚至唔知自己忙緊啲咩。

乘一葉舟飄來,想捉緊眼前每一片綠葉,但葉會枯黃,化作碎片,終究也是一個人浮在河道上。

但你仍然要向前走。

因為一停,你就只有錯過的樹林落葉可以凝視、悲秋。

一停,你就仆街㗎啦。

【最後的信仰—如何與崩壞偶像無痛分手?】 

近排林二汶嘅事,要勸嘅勸咗,要𦧺嘅照𦧺,誰是誰非唔講咁多。明星KOL轉呔乃常事,小弟都瀨過嘢,喺度分享下我覺得點先可以無(咁)痛分手。

最重要嘅,係同你偶像保持安全距離。須知道明星同KOL有檯面嘅形象人設,同真實嘅佢哋可以相去甚遠。愛一個偶像嘅時候,請唔好假設佢同你喺所有議題上都同步一致。

我知當局者迷,但起碼唔好捧佢上天,當所有批評佢嘅人係欺凌佢。對某啲人嚟講,無缺陷嘅只得耶穌/穆罕默德/佛祖(總之唔會係玄武),斷估佢都未位列仙班啩?飛得越高,只會跌得越痛—其實政治人物都係咁。

當佢哋做事違背你價值,請大大力hold them accountable,尤其平時形象開明嗰啲。正面啲諗,當越多人質疑佢哋嘅選擇,佢哋越唔可以忽視你哋嘅聲音(花式自殺嘅例外)。就算佢一意孤行,當你確切知道同你同聲同氣嘅嗰個人已經消失,心入面都少啲牽掛。

分享下一個我自己整嘅,模仿香港新聞嘅圖。
材料:其他地方嘅資料、自己第一時間諗到得意(但係其他人睇會尷尬)嘅圖
感覺似模似樣,話唔定可以做落去?

這批很純

//立法會議員何君堯今早在社交網站 Facebook 投訴,指金鐘道政府合署玻璃窗外出現三個骷髏頭。骷髏頭及後隨即被遮蓋,至下午三點許更被移除。保安局禁毒處傍晚回覆《獨媒》查詢,指留意到社會上有意見認為,張貼該設計的玻璃貼可能不適合,遂已暫時移除。//
出自獨媒: inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E

《雙牛記》
以前有一座山峰,山峰上有一條村莊,村民都以睇牛屙屎為樂。

一直以嚟,村莊只得一隻牛,喺佢青壯時固然有麝自然香,但係隨住佢越嚟越老,排出嘅廢棄物都不堪入目。眾人都期待新牛、新屎、新構思,就係咁等咗幾十年。

有一日,一個後生仔拉住一隻新牛上山。呢隻新牛起初相當瘦削,個個對佢無咩期望。但係,佢排出嚟嘅排泄物反而內有乾坤—啲牛屎,有陣咖喱除㗎!只係佢啲靚飼料要啲時間分解,所以先至無咩聲氣。村民知道咗之後,個個爭相去睇新牛,連帶佢嘅屎都有人炒。

直到有一日,村民睇新牛嘅糞便嘅時候,聞完陣咖喱味之後,隱約聞到陣好似舊牛屎嘅味。原來,原本嘅後生仔專心調配咖喱味屎嘅飼料,隻牛交咗畀舊牛嘅農夫照料。坦白講,村民其實預咗呢一日—村莊嘅土壤長期有利舊牛成長,甚至連以前嘅新牛都要跟住舊牛嘅腳步。

之不過,佢哋對呢隻新牛仍然保有希望,仍然繼續愛戴佢。然後,呢隻牛嘅舊牛味越嚟越濃,村民就好似瞓喺底下鋪咗粒豆嘅床咁,耿耿於懷,但粒聲唔出。

'已過數' (air quotes)

//前特首梁振英的妻子梁唐青儀,被指拖欠逾 9.3 萬元卡數,周三(8 日)遭美國運通入稟區域法院索償。
《明報》周三傍晚報道,梁唐青儀向該報指 5 月中「已清還對方指的所有欠款」,惟上周五(3 日)對方再來信指仍欠數千元,她現已過數,不明白美國運通為何入稟,會向對方了解。//
From 法庭線:
thewitnesshk.com/%e6%a2%81%e6%

今晚不頤錯過

//香港反送中紀錄片《時代革命》6 月 1 日起全球網上公映。警務處處長蕭澤頤接受《南華早報》專訪,被問到市民下載、觀看、分享《時代革命》會否涉及法律風險時回應指:「如果他們不確定會否觸犯國安法,我會建議他們遠離那些行為。」至於紀錄片本身及製作團隊有否違反國安法、國安處有否展開調查,蕭澤頤未有回應。//
Source: 同文
commonshk.com/2022/06/08/%e8%9

顯示較舊嘟文
Mastodon.hk

Mastodon(萬象)是屬於未來的社交網絡︰無廣告煩擾、無企業監控、設計講道義、分散無大台!立即重奪個人資料的控制權,使用 Mastodon 吧!